An-Sophie Fontaine

Over Fotografie

leave a comment »

Fotografie.

Het fotografisch werk van Stephan Vanfleteren, is tot nu toe het enigste Belgische dat mij ooit heeft weten raken. De gestroomlijnde, haast naturalistische portretweergaven zijn onmiskenbaar te onderscheiden van eender andere fotograaf. Door hem en een der Picasso’s citaten (’Schilder je hetgeen wat zich op, voor of achter een gezicht bevindt?’) ben ik zelfs met portretschilderen begonnen. Elke gelaatstrek is het onderzoeken waard. Vanfleteren doet me in bepaalde opzichten denken aan de naturalistische schilder Léon Frédéric, die het boerenleven in al haar grauwheid op het doek wist te toveren. En net nu bedenk ik: kunstenaars zijn tovenaars.

Herman Selleslaghs biedt dan alweer een ander paar mouwen,
zijn foto’s zijn in beweging dynamischer en minder ‘stilistisch’ in vergelijking met Vanfleteren. Maar, ik ben van mening dat kunst niet te vergelijken valt, al behoort dit tot de kritische consumptiedrang van de mens.

Eveneens beken ik dat ik Muybridges’ werk eer,
want immers zou er zonder de chronofotograaf en pionier Eadweard Muybridge geen definitieve sprake zijn geweest van de term animatiefilm. Bovendien heeft de chronofotografie op anatomisch vlak (analyse van beweging) veel bijgedragen aan allerlei -kunden.
Een latere opvolger van Muybridge is Etienne-Jules Marey, opmerkelijk is dat zijn werk praktisch identiek is aan dat van Muybridge.

Fotografie is een beklemmend moment van een levensfilm, gevangen, maar net daarom krachtiger. Details worden niet vergeten, wat in een film wel het geval is.

Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar net daarom hou ik van ze.

Advertenties

Written by ansophie

mei 17, 2007 bij 2:09 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: