An-Sophie Fontaine

Een literaire blik in de wereld

leave a comment »

Een broeihaard in vuur en vlam: 
                                                       
          De onvoorziene opstand in Teheran

      Rik Van Cauwelaert, directeur van het weekblad Knack, schreef begin afgelopen week een interessante tekst in verband met de huidige oproer en commotie in Teheran, die, na de afgelopen verkiezingen van 12 juni, losgebroken zijn in Iran.
     Aanleiding voor deze conflicten is de opgetreden twijfel omtrent de naleving van democratische belangen en correctheid van de uiteindelijke telling.
    Immers streden de conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad (ondersteund door de geestelijke ayatollah Ali Khamenei) en de hervormingsgezinde Mir Houssein Mousavi (eveneens ondersteund door ayatollahs) voor eenzelfde politieke plaats. Toen bleek dat Ahmadinejad nogmaals, tot verbazing van velen, het machtige heft in hand kreeg, rees de vraag of er geen corruptie gemoeid kon zijn in de uiteindelijk verkregen verkiezingscijfers. Het antwoord op deze vraag volgde niet lang daarna: opstanden braken plotsklaps uit.
Van Cauwelaert duidt in dit ophelderend stuk de beslissing van de Belgische Ambassade aan, die geen bijstand wil voorzien aan gewonde betogers. Wat enigszins een opmerkelijke beslissing blijkt te zijn.
De Belgische Ambassade blijkt geen humanitaire bijstand te voorzien aan hervormingsgezinde studenten en opposanten.

Waarom verleent men geen hulp ?

Zo zou het machtige regime in Teheran de terreur van ondermeer Hezbollah (Libanon), Hamas (Palestijns grondgebied) en Sadr-milities (Irak), financieel steun bieden. Wanneer de Westerse wereld de beslissing zou nemen om steun te bieden aan deze opstandelingen- die gekant zijn tegen het regime en pro-Westers denken – dan is het best mogelijk dat het Midden-Oosten, met Iran als scharnierstaat, zich tegen de Westerse Wereld keert.
  

Advertenties

Written by ansophie

juni 30, 2009 bij 5:26 pm

Geplaatst in Blogroll

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: